New York

New York, New York

26 - 10 - 2012 | Blog, Nieuws

New York City, the city that never sleeps. You love it or you hate it. Vorige week liep ik alweer voor de 7de keer door de straten van the Big Apple en zoals jullie misschien al wisten (voor de echte followers;)) heb ik van 2009 tot 2010 in NYC Manhattan gewoond. And yes I really love it. Ik heb daar een jaar op de dansacademie gezeten, maar natuurlijk niet alleen maar gedanst. De eerste paar maanden was het moeilijk om me alleen op school te focussen omdat deze ‘stad die nooit slaapt’ ontzettend afleidend is. Elke dag is er wel weer een geweldig feestje in een van de buurten of een interessante opening,  vrienden die met je uit lunchen en uit eten willen, dates, de gigantische warenhuizen die je met hun overweldigende etalages lokken, wandelingen in Central Park, het extreme aanbod van goedkope maar ontspannende nailspa’s, de Broadway musicals en grote cinema’s en noem ‘t maar op! Genoeg dingen te doen in plaats van naar school te gaan dus. Naast dat deze stad altijd vol verrassingen zit en je altijd wat te doen hebt, beschikt deze stad ook over een immense energie. De positieve vibe die je door de straten van dit kleine eiland Manhattan voelt vind ik heerlijk. Ik kan daarom uren door de straten van NY struinen zonder een enkel doel. Niemand die zich afvraagt wat jij hier doet of waarom jij in je eentje zo doelloos rondloopt. Wat wil je nog meer. 

Mensen lijken altijd vrolijk en zin te hebben om je te helpen. Natuurlijk zal dit vaak ook nep zijn en voor de extra ‘tip’, maar het hoort bij Amerika, de mensen hier zijn er mee opgegroeid en weten vaak ook niet beter. Waar ik nog het meeste van opkeek, toen ik als nuchtere Hollander naar NY verhuisde, is dat een compleet vreemde je op straat  gewoon “gezondheid!” wenst als je niest, je hulp aanbiedt als je maar een beetje verdwaald uit je ogen kijkt en nog het raarste van allemaal, je zomaar een compliment geeft! In de rij van het pinnen, met uitgaan, tijdens het winkelen en op de weg naar school. “Ah, I love your shoes, where did you get them?” “Wow, these tights look amazing on you. I really love them” “Great jacket!” “You have an amazing smile!” de raarste complimentjes hoor je voorbij komen en ja, eerlijk is eerlijk, je voelt je er goed door. Als je een tijdje in deze stad woont en je je onder de Amerikanen bevindt, ga je vanzelf meedoen met dit voor ons “overdreven” gedrag. Als ik achter een meisje stond in de rij voor de kassa in de supermarkt en ik vond dat ze een leuke hoed ophad, zei ik het gewoon tegen haar in plaats van het alleen te denken. Waarom zou je het niet gewoon zeggen? Zij blij, ik blij, iedereen blij. Toch blijft dit voor ons Nederlanders een rare gedachte. Een wildvreemde op straat een complimentje geven. En ik betrap mezelf er ook op nu ik weer helemaal terug ingeburgerd ben in ons landje. Ik geef bijna nooit meer zomaar iemand op straat een compliment. Toen ik net terug was uit NY in 2010, deed ik het nog weleens, iemand in de rij van de kassa een complimentje over hun kleding geven. Ik kreeg dan 9 van de 10 keer een rare blik toegeworpen alsof ik iets van die gene wou of ze dachten waarschijnlijk dat ik lesbisch was. Na een tijdje had ik dan ook geen zin meer om iets positiefs tegen een vreemde te zeggen. Het hoort gewoon niet bij Nederland. Natuurlijk ben ik ondertussen weer van de (andere) charmes van Nederland gaan houden. MAAR toch ga ik 1 of liefst 2 keer per jaar weer even terug naar dat kleine eilandje Manhattan, waar ik weer een hoop positieve energie en een vitamine boost mee krijg.

Wat ik afgelopen weken in NY weer allemaal heb meegemaakt en vooral qua geweldige vintage heb ontdekt en gescoord lees je volgende keer!

New York

 Door: Alexe Jansen

Laatste posts