swamp

Motorpsycho Nitemare

4 - 09 - 2012 | Blog

Bob Dylan zingt in Motorpsycho Nitemare over een arts die onderdak zoekt bij een boer. Hij heeft die dag 10.000 mijl gereisd en zoekt een slaapplek. Na een warm welkom met een geweer in zijn maag mag hij blijven slapen. Onder de kachel. Op 2 voorwaarden. De eerste: niet aan de dochter van de boer zitten. De dochter, die er overigens uitziet als iemand die rechtstreeks uit La Dolce Vita komt gelopen.  De tweede: ’s ochtends de koe melken. Een prima ruil voor een nacht slaap.

Als ’s nachts de dochter hem komt verleiden staat de protagonist voor een lastige keuze. Hij heeft een afspraak met de boer, en wil deze niet breken. Hij bied hem nota bene onderdak. Hij is een respectvolle man en wil niet betrokken raken met de dochter van de boer. Weggaan lijkt een optie, maar dan houdt hij zich niet aan de tweede belofte, het melken van de koe.  Met de dochter naar bed gaan en ’s ochtends de koe melken is ook geen optie want dan heeft hij alsnog een van de twee regels overtreden. De dochter, die op dat moment lijkt op Anthony Perkins uit Hitchcocks’ Psycho, lijkt niet te overtuigen. Haar afwijzen zal onvermijdelijk leiden tot een groter probleem.  De arts, naar eigen zeggen geboren op de bodem van een wensput, roept dan maar ‘I like Fidel Castro and his beard’.  Rita, de dochter van de boer stapt van schrik op zij en de boer stormt de trap af en jaagt hem weg. De hoofdpersonage duikt weg voor een zwaai van de boer en koprolt naar buiten. Naast het feit dat iedereen op de boerderij wakker is en boos op de arts, treft hem weinig blaam. Hij heeft zich aan de voorwaarde gehouden betreffende de dochter, en het melken van de koe is nog niet aan bod gekomen.  De boer, die nog steeds kwaad op hem wacht, dreigt hem aan te geven bij de FBI. Bob’s laatste conclusie ‘Gelukkig is er vrijheid van meningsuiting. Anders lag ik nu in een moeras.’

Een erg omslachtig verhaal met een zeer clichématig einde. Toch ben ik blij dat het ooit geschreven is, het is niet alleen mooi voer voor een stukje tekst, ook is het een zeer aangenaam nummer om te luisteren. Daar wil ik dan ook mee eindigen, blijft allen Bob Dylan luisteren!

Door: Jesse Terpstra

Laatste posts