trein regen raam II

Holden Caulfield

22 - 08 - 2012 | Blog

Een niet echt samenhangend verhaal.

Of je nou blogt over alle rechtzaken van Jonathan Riches, of over de voordelen van Birkenstocks, elke blogger moet ooit verwijzen naar Holden Caulfield. Dat is nou eenmaal zo. Direct als ik het meisje zie op het station, natgeregend, in elkaar gedoken, pocketeditie in de hand, zie ik Holden Caulfield in dat café zitten. Of was het een restaurant? Ik heb nog 7 minuten voor de trein. Ik zie daar een boekje, een ‘literair juweeltje’ liggen van Dimitri Verhulst. Nu ben ik groot fan van deze misantroop, en is zo’n miniboekje maar 1 euro en 50 cent. Het gaat over voetbal, over zijn supporterschap van dé club uit Luik.  Nog steeds een beetje jaloers op het in elkaar gedoken meisje loop ik naar mijn trein, maar,  ik heb een nieuw boek(je) van m’n favoriete Vlaming.  In de verte doet Holden (iedereen die Holden kent mag Holden Holden noemen) mij denken aan de slepende en dwepende meneer Verhulst. Nog ergens verder denk ik dat Holden ook best wel zou kunnen genieten van de boeken van Verhulst, het feit dat Holden in New York woont en geen Nederlands spreekt daargelaten. En het feit dat hij fictief is natuurlijk ook. 

dimitri verhulst

Ik heb ooit een bruiloft onthouden aan de strik van een ober, maar weet ik niet meer wie er op die bruiloft elkaar het ja-woord gaven. Ik heb ooit verdwaald in Tilburg geroepen “Dit kruispunt lijkt op Deventer, ga maar links, in Deventer is dat naar het centrum” en kwamen we bij het centrum uit.  Zo vraag ik me tijdens het lezen wel eens af waar de protagonist bijvoorbeeld aan denkt als hij alleen in de trein zit of wanneer hij zit te kakken. Of hij Problemski Hotel ook goed vindt, en of hij de laatste liefde van mijn moeder ook zo slecht vindt. Of hoe hij zou reageren als hij te weinig geld terugkrijgt bij het bestellen van een biertje, of dat hij zich ook afvraagt waarom de pindakaas met stukjes (minder werk) duurder is dan de pindakaas zonder stukjes (meer werk).  ‘Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège’ is een aanrader trouwens.

Door: Jesse Terpstra

 

Laatste posts